Jak uzyskać certyfikat bezpieczeństwa?
2008-12-16 13:58
Przeczytaj także: IH zakwestionowała 82% skontrolowanych zabawek dla dzieci
- etap 5 — weryfikacja schematu procesu technologicznego w praktyce,
- etap 6 — sporządzenie listy zagrożeń i środków ich kontroli,
- etap 7 — specyfikacja krytycznych punktów kontroli w formie zestawu pytań i odpowiedzi w odniesieniu do poszczególnych produktów i etapów,
- etap 8 — określenie celów i marginesu tolerancji dla każdego punktu krytycznego,
- etap 9 — opracowanie systemu monitorowania dla każdego punktu krytycznego (należy wy¬znaczyć punkt krytyczny, osobę odpowiedzialną za obserwację i rejestrację, sposób kontroli, częstotliwość dokonywania pomiarów, parametry, granice krytyczne, czynności w przypadku pojawienia się odchyleń od ustalonej normy),
- etap 10 — ustalenie działań korygujących,
- etap 11 — określenie procedury weryfikacji,
- etap 12 — prowadzenie dokumentacji.
Podstawowym aktem prawnym normującym w Polsce kwestie bezpieczeństwa w branży przemysłu spożywczego jest Ustawa z dnia 25 sierpnia 2006 r. o bezpieczeństwie żywności i żywienia (Dz.U. Nr 171, poz. 1225).
Zgodnie z art. 29 ust. 1 ustawy o bezpieczeństwie żywności i żywienia, podmiot działający na rynku spożywczym wprowadzający produkty po raz pierwszy do obrotu na terenie kraju powinien o tym powiadomić Głównego Inspektora Sanitarnego.
Środki spożywcze wprowadzane do obrotu są znakowane. Oznakowanie obejmuje wszelkie informacje w postaci napisów i innych oznaczeń, w tym znaki towarowe, nazwy handlowe, elementy graficzne i symbole dotyczące środka spożywczego i umieszczone na opakowaniu, etykiecie, obwolucie, ulotce, zawieszce oraz w dokumentach, które są dołączone do środka spożywczego (art. 45 ust. 1 i 2 ustawy o bezpieczeństwie żywności i żywienia).
Oznakowanie środka spożywczego nie może wprowadzać konsumenta w błąd w zakresie jego charakterystyki (nazwy, rodzaju, właściwości, składu, ilości, trwałości, miejsca pochodzenia, metod produkcji), przypisywania mu działania, którego nie posiada, reklamy i prezentacji (w odniesieniu do kształtu, wyglądu, opakowania).
fot. mat. prasowe
Wymogi CE i HAACP to tylko jedne z wielu wymagań prawnych odnośnie działalności gospodarczej w Polsce. Więcej informacji dotyczących innych aspektów prawnych znajdziesz w książce „Jak prowadzić działalność gospodarczą. Aspekty prawne” Marka Barowicza (Wydawnictwo C.H. Beck, 2008). Książkę znajdziesz w księgarni www.ksiegarnia.beck.pl, wpisując w pole wyszukiwarki tytuł.
Przeczytaj także:
UOKiK o bezpieczeństwie produktów. 37 proc. wzbudza wątpliwości
oprac. : Wydawnictwo C.H. Beck
Więcej na ten temat:
CE, HACCP, normy bezpieczeństwa, certyfikat bezpieczeństwa, certyfikaty bezpieczeństwa