eGospodarka.pl
eGospodarka.pl poleca

eGospodarka.plPrawoPrawo gospodarczeJak uzyskać certyfikat bezpieczeństwa?

Jak uzyskać certyfikat bezpieczeństwa?

2008-12-16 13:58

Przeczytaj także: IH zakwestionowała 82% skontrolowanych zabawek dla dzieci

  • etap 5 — weryfikacja schematu procesu technologicznego w praktyce,
  • etap 6 — sporządzenie listy zagrożeń i środków ich kontroli,
  • etap 7 — specyfikacja krytycznych punktów kontroli w formie zestawu pytań i odpowiedzi w odniesieniu do poszczególnych produktów i etapów,
  • etap 8 — określenie celów i marginesu tolerancji dla każdego punktu krytycznego,
  • etap 9 — opracowanie systemu monitorowania dla każdego punktu krytycznego (należy wy¬znaczyć punkt krytyczny, osobę odpowiedzialną za obserwację i rejestrację, sposób kontroli, częstotliwość dokonywania pomiarów, parametry, granice krytyczne, czynności w przypadku pojawienia się odchyleń od ustalonej normy),
  • etap 10 — ustalenie działań korygujących,
  • etap 11 — określenie procedury weryfikacji,
  • etap 12 — prowadzenie dokumentacji.
Ocena prawidłowego działania HACCP w przedsiębiorstwach przeprowadzana jest przez organy urzędowej kontroli żywności: Państwową Inspekcję Sanitarną oraz Inspekcję Weterynaryjną.

Podstawowym aktem prawnym normującym w Polsce kwestie bezpieczeństwa w branży przemysłu spożywczego jest Ustawa z dnia 25 sierpnia 2006 r. o bezpieczeństwie żywności i żywienia (Dz.U. Nr 171, poz. 1225).

Zgodnie z art. 29 ust. 1 ustawy o bezpieczeństwie żywności i żywienia, podmiot działający na rynku spożywczym wprowadzający produkty po raz pierwszy do obrotu na terenie kraju powinien o tym powiadomić Głównego Inspektora Sanitarnego.

Środki spożywcze wprowadzane do obrotu są znakowane. Oznakowanie obejmuje wszelkie informacje w postaci napisów i innych oznaczeń, w tym znaki towarowe, nazwy handlowe, elementy graficzne i symbole dotyczące środka spożywczego i umieszczone na opakowaniu, etykiecie, obwolucie, ulotce, zawieszce oraz w dokumentach, które są dołączone do środka spożywczego (art. 45 ust. 1 i 2 ustawy o bezpieczeństwie żywności i żywienia).

Oznakowanie środka spożywczego nie może wprowadzać konsumenta w błąd w zakresie jego charakterystyki (nazwy, rodzaju, właściwości, składu, ilości, trwałości, miejsca pochodzenia, metod produkcji), przypisywania mu działania, którego nie posiada, reklamy i prezentacji (w odniesieniu do kształtu, wyglądu, opakowania).

fot. mat. prasowe




Wymogi CE i HAACP to tylko jedne z wielu wymagań prawnych odnośnie działalności gospodarczej w Polsce. Więcej informacji dotyczących innych aspektów prawnych znajdziesz w książce „Jak prowadzić działalność gospodarczą. Aspekty prawne” Marka Barowicza (Wydawnictwo C.H. Beck, 2008). Książkę znajdziesz w księgarni www.ksiegarnia.beck.pl, wpisując w pole wyszukiwarki tytuł.

poprzednia  

1 ... 3 4

oprac. : Wydawnictwo C.H. Beck Wydawnictwo C.H. Beck

Eksperci egospodarka.pl

1 1 1

Wpisz nazwę miasta, dla którego chcesz znaleźć jednostkę ZUS.

Wzory dokumentów

Bezpłatne wzory dokumentów i formularzy.
Wyszukaj i pobierz za darmo: