IH skontrolowała naczynia żaroodporne. Miała wiele zastrzeżeń
2020-02-17 11:56
IH skontrolowała naczynia żaroodporne © olly - Fotolia.com
Przeczytaj także: Polska dba o bezpieczeństwo produktów
Jak donosi UOKiK, badania kontrolne objęły 54 przedsiębiorców w 13 województwach. Pod lupę wzięto głównie sklepy i hurtownie, ale wśród kontrolowanych znalazło się również kilku producentów, importer oraz pierwszy dystrybutor.Największe zastrzeżenia kontrolujących wzbudziło oznakowanie - zakwestionowano je w przypadku 73 partii produktów. Inspektorzy IH wskazali między innymi na brak informacji o temperaturze, w której można używać naczynia, niekompletność, a także - w przypadku co trzeciego naczynia żaroodpornego - brak jakichkolwiek instrukcji. Warto podkreślić, że wszyscy badani przedsiębiorcy uzupełnili brakujące informacje, a spora część z nich zrobiła to jeszcze w trakcie kontroli.
Niestety problematyczne okazało się nie tylko oznakowanie naczyń żaroodpornych, ale również ich funkcjonalność i bezpieczeństwo. Próbki 19 partii naczyń żaroodpornych zostały zbadane w laboratorium. Okazało się, że aż 10 z nich, czyli ponad połowa, ma niewystarczającą odporność na wysokie temperatury. Podczas testów pękały w piecu nagrzanym do 180 st. C. Wszystkie zakwestionowane podczas badań laboratoryjnych partie zostały wycofane ze sprzedaży. Po kontroli UOKiK wszczął osiem postępowań administracyjnych. W dwóch pozostałych przypadkach trwają czynności wyjaśniające.
fot. olly - Fotolia.com
IH skontrolowała naczynia żaroodporne
Kupujesz naczynia żaroodporne? Sprawdź, czy:
- na produkcie lub opakowaniu jest podana maksymalna temperatura, w której można go używać,
- jest dołączona instrukcja w języku polskim – powinny się w niej znaleźć m.in. informacje o maksymalnej temperaturze, tworzywie, z jakiego naczynie zastało wykonane, sposobie poprawnego użytkowania, sposobie konserwacji,
- naczynie nie ma ostrych krawędzi czy zadziorów, którymi można się skaleczyć,
- uchwyty można będzie trzymać np. przez rękawicę kuchenną, powinny być też wykonane z tworzywa, które jest odporne na wysokie temperatury i nie uwalnia w takich warunkach toksyn,
- naczynie nie ma zbędnych zakamarków, żłobień i ozdób, które utrudnią jego czyszczenie.
oprac. : eGospodarka.pl
Przeczytaj także
Skomentuj artykuł Opcja dostępna dla zalogowanych użytkowników - ZALOGUJ SIĘ / ZAREJESTRUJ SIĘ
Komentarze (0)