Jak czytać etykiety produktów?
2019-07-24 00:22
Jak czytać etykiety produktów? © Marco2811 - Fotolia.com
O tym, że najważniejszym źródłem informacji o produkcie jest zamieszczona na nim etykieta, nie trzeba przypominać chyba nikomu. Mimo jednak, iż zdajemy sobie z tego sprawę, to nie zawsze mamy świadomość, co oznaczają widniejące na niej symbole. O czym świadczy euroliść, żaba w zielonej obwódce, kłos pszenicy otoczony gwiazdkami UE czy biały królik na tle czarnego trójkąta? Odpowiedzi udzielają eksperci z J.S. Hamilton, wykonującej akredytowane analizy laboratoryjne żywności i oceniającej zgodność wyrobów z normami.
Przeczytaj także: Jak wybierać zdrową żywność?
Zdrowemu stylowi życia hołduje coraz większe grono konsumentów. I to właśnie ta grupa zwraca szczególną uwagę na jakość produktów, których używa. Celem tego jest wybór artykułów, które zawierają jak największą ilość naturalnych składników i mają pozytywny wpływ na organizm. Liczy się również ich pochodzenie oraz sposób, w jaki zostały wyprodukowane. Ciągle jednak nie wszyscy mają świadomość, jak czytać etykiety produktów i co właściwie oznaczają pojawiające się na nich symbole. Oto kilka wskazówek w tym zakresie.Euroliść to jeden z bardziej znanych wśród konsumentów symboli - przedstawia on gwiazdki Unii Europejskiej ułożone w kształcie liścia na zielonym tle i oznacza, że opatrzony nim produkt spożywczy jest ekologiczny. Umieszczenie go na opakowaniu to dowód wyprodukowania w jednym z państw członkowskich UE i spełniania obowiązujących norm wspólnotowych.
Innym, często spotykanym symbolem jest certyfikat Rainforest Alliance – przedstawia on żabę w zielonej obwódce. Jest to oznaczenie przyznawane przez organizację non-profit o tej samej nazwie, która opracowała własny program certyfikacji lasów, weryfikujący legalność pochodzenia wyrobów z drewna. Certyfikat ten przyznaje się takim produktom jak np. banany, herbata, kawa, kakao, olej palmowy, czekolada. Kolejny ważny symbol, na który warto zwrócić uwagę, to Znak Ekologiczny EKO, przedstawiający kształt mapy Polski znajdujący się w zielonym okręgu. Jest on przyznawany przez Polskie Centrum Badań i Certyfikacji produktom i usługom, które spełniają kryteria ochrony zdrowia i środowiska. Symbol certyfikatu Rolnictwa Ekologicznego, który przedstawia kłos pszenicy otoczony gwiazdkami UE na niebieskim tle, oznacza natomiast, że m.in. 95% składników danego produktu powstało zgodnie z metodami ekologicznymi, a uprawy były nadzorowane.
fot. Marco2811 - Fotolia.com
Jak czytać etykiety produktów?
Pochodzenie kosmetyków jest również bardzo ważne dla osób, które troszczą się o własne zdrowie oraz środowisko. Symbol przedstawiający białego królika na tle czarnego trójkąta świadczy o tym, że dany kosmetyk nie był testowany na zwierzętach i jego produkcja nie przyczyniła się do ich cierpienia. Znak może być opatrzony także literami BWC – Beauty without cruelty (ang. Piękno bez okrucieństwa).
Znak ekologiczny NCCO (Certified Natural Cosmetics), który ukazuje zielony liść na białym tle, jest dowodem na to, że kosmetyk nim oznaczony jest ekologiczny i powstał bez użycia konserwantów oraz przy maksymalnym wykorzystaniu składników organicznych. Zielony znak certyfikatu COSMEBIO również przyznawany jest produktom powstałym w zgodzie z naturą, które spełniają kryteria techniczne i etyczne opisane w Karcie COSMEBIO oraz zawierają min. 95% naturalnych składników.
Odpowiedzialnie wybierając produkty na pewno należy unikać pośpiechu – warto poświęcić chwilę na przeczytanie etykiety i opisu produktu, a nie tylko zerknięcie na datę ważności. Elementy znajdujące się w składzie są umieszczone w kolejności od tego, którego użyto najwięcej. Warto eliminować więc produkty, które zawierają dużo cukru, soli, sztucznych barwników itp. Istotna jest także wartość odżywcza, która informuje o tym, jaką część zapotrzebowania organizmu pokryjemy spożywając dany produkt. Warto unikać tych produktów, które zawierają dużo tłuszczów (zwłaszcza nasyconych), węglowodanów (w tym cukrów), soli oraz cukrów. Informacja ta dotyczy zazwyczaj 100g produktu. Pamiętajmy również, że wbrew pozorom nie wszystkie E są szkodliwe – np. E300 oznacza kwas askorbinowy, tzn. witaminę C. Przy odpowiedzialnym wyborze produktów zwracajmy uwagę na opakowanie – istotne jest, aby było stworzone z jak najbardziej przyjaznych środowisku materiałów oraz nadawało się do recyklingu, tzn. do ponownego przetworzenia i wyprodukowania innego produktu, dodają eksperci z J.S. Hamilton.
Przeczytaj także:
BLIX AWARDS 2024: oto sklepy z najlepszą ofertą zdrowej żywności
oprac. : eGospodarka.pl
Przeczytaj także
Skomentuj artykuł Opcja dostępna dla zalogowanych użytkowników - ZALOGUJ SIĘ / ZAREJESTRUJ SIĘ
Komentarze (0)