Bezpieczna majówka z grillem
2018-05-01 00:44
Grill © bernardbodo - Fotolia.com
Przeczytaj także: Inspekcja Handlowa przebadała meble ogrodowe i podpałki do grilla
W trzecim kwartale 2017 r. Inspekcja Handlowa ponownie ruszyła w Polskę. Przeprowadzono dwie kontrole, których rezultaty mogą zainteresować tych Polaków, którzy lubią spotkania na świeżym powietrzu. Pierwsza z nich dotyczyła grilli i podpałek do nich, podczas drugiej pod lupę wzięto oferowane na rynku produkty biobójcze.Grille i podpałki
Kontrolerzy przyjrzeli się 203 partiom grilli (jednorazowych, wielorazowego użytku, przenośnych, stacjonarnych, zamkniętych i otwartych) oraz 79 partiom podpałek. Kontrola objęła 72 przedsiębiorców z całej Polski, w tym głównie sklepy wielkopowierzchniowe. 24 próbki produktów (5 grilli i 19 podpałek) poddano kontroli bezpieczeństwa w specjalistycznych laboratoriach pod kątem wymogów bezpieczeństwa.
Czy to, co kupujemy zapewnia nam bezpieczne grillowanie? Niekoniecznie. Różnego rodzaju nieprawidłowości inspektorzy stwierdzili w 51 partiach produktów (18,09 proc.), w tym w 41 grillach i 10 podpałkach. To znacznie więcej niż podczas poprzedniej kontroli w 2015 r., gdy IH wykryła nieprawidłowości w 13,6 proc. produktów.
Najwięcej zastrzeżeń wzbudziło oznakowanie, np. niekompletne informacje w instrukcjach obsługi czy brak niezbędnych ostrzeżeń. Pojedyncze grille miały wady konstrukcyjne, a w kilku podpałkach brakowało dozownika lub oddzielał się on od opakowania. Większość przedsiębiorców poprawiła oznakowanie już w trakcie kontroli. Natomiast wadliwe produkty zostały wycofane ze sprzedaży.
Preparaty biobójcze
W tym samym czasie Inspekcja Handlowa przeprowadziła kontrolę u 53 przedsiębiorców sprzedających preparaty biobójcze, które służą m.in. do zabijania lub odstraszania gryzoni, ślimaków, mrówek, komarów i kleszczy. Oceniała m.in., czy są prawidłowo opakowane i oznakowane. Sprawdziła 172 partie produktów i zakwestionowała 10 z nich (5,8 proc.). Nieprawidłowości polegały np. na braku zaleceń dotyczących stosowania czy braku informacji o możliwych skutkach ubocznych danego środka. Inspektorzy znaleźli też w sklepach 6 partii produktów przeterminowanych, które w efekcie kontroli zostały wycofane ze sprzedaży.
Jak bezpiecznie grillować w ogródku?
- zanim rozpalisz grilla, zainstaluj go na stabilnym, poziomym podłożu,
- do rozpalania nie używaj spirytusu ani benzyny,
- używaj wyłącznie podpałek spełniających wymagania normy PN-EN 1860-3,
- dopiero gdy grill będzie rozgrzany, a paliwo utrzymywane w formie rozżarzonej przez co najmniej 30 minut, możesz ułożyć na ruszcie jedzenie,
- nie przyrządzaj potraw, zanim paliwo nie pokryje się powłoką popiołu,
- nie przesuwaj grilla w czasie pracy,
- chroń dzieci i zwierzęta domowe przed dostępem do gorącego grilla,
- zadbaj także, aby poza zasięgiem dzieci znalazły się podpałka oraz środki biobójcze, których używasz do odstraszania komarów.
fot. mat. prasowe
Bezpieczny grill w ogrodzie
Jak kupować środki biobójcze?
- zwróć uwagę na zalecenia dotyczące stosowania, dawki lub ilości produktu biobójczego,
- pamiętaj, że na opakowaniu powinny się znajdować informacje dotyczące bezpośrednich i pośrednich skutków ubocznych stosowania środka oraz wskazówki, jak udzielać pierwszej pomocy,
- spójrz na datę przydatności do użycia. Producent nie ma obowiązku jej podawać, ale jeśli ją poda, upewnij się, że produkt nie jest przeterminowany.
oprac. : eGospodarka.pl
Przeczytaj także
Skomentuj artykuł Opcja dostępna dla zalogowanych użytkowników - ZALOGUJ SIĘ / ZAREJESTRUJ SIĘ
Komentarze (0)