IH sprawdziła wody mineralne i smakowe
2018-04-11 11:13
Woda mineralna © Danila Shtantsov - Fotolia.com
Przeczytaj także: Oliwa z oliwek źle oznakowana. Wyniki kontroli IH
- Konsumenci często nie zdają sobie sprawy, że tak zwane wody smakowe to napoje, w których jest cukier lub substancje słodzące, a także sztuczne aromaty. Wybierając wodę mineralną czy źródlaną, zawsze dokładnie czytajmy etykiety – radzi prezes Urzędu Ochrony Konkurencji i Konsumentów.Marek Niechciał podkreśla również, że UOKiK będzie nadal monitorował rynek wód.
Zastrzeżenia do co dziesiątej wody
Kontrolę, o której mowa, przeprowadzono w III kwartale minionego roku. Inspektorzy wzięli pod lupę towar znajdujący się w 45 supermarketach, 25 mniejszych sklepach i 10 hurtowniach zlokalizowanych na terenie całej Polski. Sprawdzono m.in. informacje znajdujące się na etykietach badanych napojów, ich termin przydatności oraz warunki, w jakich są przechowywane. Niektóre partie produktów trafiły również do laboratorium, gdzie analizie poddano m.in. ich skład.
Nieprawidłowości wykryto w 44 pośród 437 partii zbadanych produktów (10,1 proc.). W tym:
- w 15 partiach (z 80 zbadanych w laboratorium) zawartość niektórych kationów i anionów była odmienna od deklarowanej na opakowaniu,
- 15 partii w 3 sklepach było przeterminowanych,
- 14 partii było źle oznakowanych.
Przykładowe błędy w oznakowaniu:
- Podanie na butelce wody mineralnej sprzecznych informacji: z przodu „niskonasycona CO2”, a na odwrocie „wysokonasycona CO2”.
- Użycie określenia „unikalna kompozycja 7 minerałów”. Taki chwyt marketingowy sugeruje nadzwyczajność danej wody, tymczasem nie jest to nic specjalnego, bo każda naturalna woda mineralna stanowi niepowtarzalną i wyjątkową dla danego źródła kompozycję minerałów.
- Na wywieszce cenowej napoju gazowanego pojawiła się myląca informacja „woda gaz.” z określeniem „cytrynowa”, podczas gdy naprawdę był to napój, a nie woda.
- Brak informacji „zawiera cukier i substancje słodzące” obok nazwy napoju.
Po kontroli 3 przedsiębiorców ukarano mandatami, wszczęto 4 postępowania administracyjne, a o 19 przypadkach zawiadomiono organy nadzoru sanitarnego lub wojewódzkie inspektoraty jakości handlowej artykułów rolno-spożywczych.
fot. mat. prasowe
Sprawdź, co kupujesz
Zwróć uwagę, co kupujesz:
- Naturalna woda mineralna – woda podziemna, pierwotnie czysta pod względem chemicznym i mikrobiologicznym. W zależności od składu mineralnego może mieć korzystny wpływ na nasze zdrowie i być zalecana przy konkretnej diecie czy dolegliwości. Naturalne wody mineralne w zależności od zawartości soli mineralnych dzielą się na: bardzo niskozmineralizowane (do 50 mg/l), niskozmineralizowane (do 500 mg/l), średniozmineralizowane (od 500 do 1500 mg/l) i wysokozmineralizowane (powyżej 1500 mg/l). Zwróć uwagę, czy na etykiecie jest podana nazwa źródła i miejscowość, gdzie znajduje się ujęcie wody.
- Woda źródlana - woda podziemna, pierwotnie czysta pod względem chemicznym i mikrobiologicznym. Jest przeważnie bardzo niskozmineralizowana i dlatego można ja spożywać w dowolnych ilościach.
- Woda stołowa – woda mineralna lub źródlana albo ich mieszanka, wzbogacona lub uzdatniona odpowiednimi związkami czy minerałami.
- „Woda smakowa” to nie woda, tylko napój. Przeważnie powstał na bazie wody z dodatkiem soków i/lub aromatów oraz cukru i/lub substancji słodzących.
- Uważnie czytaj etykiety. Dowiesz się z nich m.in., jaki rodzaj wody lub napoju kupujesz, jakie aniony i kationy zawiera woda mineralna oraz skąd pochodzi, jakie substancje i ile cukru dodano do napoju.
- W razie wątpliwości, skontaktuj się z Inspekcją Handlową.
oprac. : eGospodarka.pl
Przeczytaj także
Skomentuj artykuł Opcja dostępna dla zalogowanych użytkowników - ZALOGUJ SIĘ / ZAREJESTRUJ SIĘ
Komentarze (0)