IH zbadała jakość mięsa. Co 5 partia wzbudza zastrzeżenia
2017-12-16 00:54
Mięso pod lupą inspekcji handlowej © pilipphoto - Fotolia.com
Przeczytaj także: Inspekcja Handlowa zbadała jakość mięsa. Nie jest dobrze
Kontrola mięsa
Działania kontrolne objęły 168 sklepów i hurtowni zlokalizowanych w całej Polsce. W ich efekcie inspektorzy zakwestionowali produkty sprzedawane w 70 z nich (41,7 proc.). Kontrolowane placówki wybrano losowo lub wytypowano na podstawie uchybień stwierdzonych w poprzednich kontrolach. Zastrzeżenia kontrolujących wzbudziło 218 z 962 skontrolowanych partii mięsa, co oznacza, że uchybienia wykazano w więcej niż co 5 próbce. Najczęściej chodziło o błędne oznakowanie.
Nieprawidłowości
Kontrola wykazała, że w składzie wielu produktów znajdowały się składniki, których być tam nie powinno. I tak np. mięso wieprzowe garmażeryjne w 60 proc. składało się z indyka, a w tatarze wołowym znajdowała się wieprzowina.
Ponadto, etykiety mrożonych kiełbasek jagnięcych informowały, że producent dodał do nich konserwant E-250, czyli azotyn sodu, choć może się on znaleźć tylko w kiełbasie surowej białej, kiełbasie surowej metce, tatarze wołowym i golonce peklowanej. W kiełbasie białej znalazły się substancje dodatkowe: E-621 - wzmacniacz smaku i E-551 i E-535 - substancje przeciwzbrylające, których nie można dodawać do białej kiełbasy.
Zgodnie z prawem, lista dodatków do surowych wyrobów mięsnych jest bardzo ograniczona w stosunku do listy substancji dodatkowych dozwolonych do przetworów mięsnych, np. wędlin.
Ponadto, zdarzyło się, że opakowanie mięsa wieprzowego nie zawierało obowiązkowej informacji o kraju lub miejscu pochodzenia mięsa. Producenci używają też znaków graficznych „Produkt polski”, jednak niezgodnie z wzorem określonym w przepisach.
Kary
Inspektorzy Inspekcji Handlowej wydali 38 decyzji: o zafałszowaniu lub niewłaściwej jakości (33 decyzje) i o wycofaniu przeterminowanego mięsa (5). Łączne kary to prawie 30 tys. zł.
Jeżeli masz wątpliwości do oznakowania lub jakości mięsa, skontaktuj się z Inspekcją Handlową.
Porady dla konsumentów
W sklepach znajdziemy:
- „świeże mięso” – czyli mięso, które nie zostało poddane żadnemu procesowi poza chłodzeniem, mrożeniem, w tym mięso pakowane próżniowo. Nie może zawierać przypraw i substancji dodatkowych.
- „surowe wyroby mięsne” oznaczają mięso, do którego producent dodał środki spożywcze, przyprawy lub substancje dodatkowe, lub które poddano procesowi niewystarczającemu do modyfikacji struktury mięsa (np. nie poddano parzeniu, gotowaniu).
fot. mat. prasowe
Produkt polski
Jakie informacje znajdziemy na mięsie pakowanym i sprzedawanym luzem, na wagę?
Surowe mięso paczkowane – obowiązkowe informacje:
- nazwa,
- miejsce chowu, miejsce uboju i kod partii identyfikujący mięso,
- w przypadku mięsa mielonego: nazwa „mięso ...” i nazwa/y gatunku zwierzęcia z których pochodzi, „zawartość procentowa tłuszczu poniżej...” oraz „stosunek kolagenu do białka poniżej ...”,
- termin przydatności do spożycia,
- ilość netto,
- warunki przechowywania,
- nazwa i adres podmiotu odpowiedzialnego na produkt,
- data zamrożenia.
Paczkowane surowe wyroby mięsne – obowiązkowe informacje:
- nazwa,
- wykaz składników,
- informacja o dodanej wodzie, jeżeli jest jej więcej niż 5 proc. masy produktu,
- ilość netto,
- termin przydatności do spożycia,
- warunki przechowywania,
- nazwa i adres podmiotu odpowiedzialnego na produkt,
- data zamrożenia.
Surowe mięso kupowane na wagę, luzem: sprzedawca na wywieszce musi podać jedynie nazwę mięsa i jego producenta, a dla surowych wyrobów mięsnych dodatkowo wykaz składników.
oprac. : eGospodarka.pl
Przeczytaj także
Skomentuj artykuł Opcja dostępna dla zalogowanych użytkowników - ZALOGUJ SIĘ / ZAREJESTRUJ SIĘ
Komentarze (0)