eGospodarka.pl
eGospodarka.pl poleca

eGospodarka.plPrawoPrawo gospodarczeJak otworzyć hotel w Polsce?

Jak otworzyć hotel w Polsce?

2014-01-02 10:26

Jak otworzyć hotel w Polsce?

Jak otworzyć hotel w Polsce? © Robert Kneschke - Fotolia.com

Ostatnie lata pokazują ciągły wzrost inwestycji na polskim rynku hotelarskim. Choć na znaczeniu straciły hotele z wyższego segmentu, w tym w szczególności pięciogwiazdkowe, tendencję wzrostową zauważyć można wśród hoteli ekonomicznych. Jak wskazują analizy rynku, ze względu na stosunkowo niewielkie nakłady kosztów oraz szybki zwrot nakładów właśnie te obiekty stanowią obecnie interesujące inwestycje. Tymczasem zgodnie z obowiązującymi przepisami uruchomienie hotelu nie wymaga od przedsiębiorcy uzyskania koncesji czy pozwoleń, a wymagania formalno-prawne w tym zakresie reguluje przede wszystkim Ustawa o usługach turystycznych.

Przeczytaj także: Polski rynek hotelowy wykorzystuje swoje przewagi

Przed rozpoczęciem świadczenia usług hotelarskich w obiekcie hotelarskim przedsiębiorca jest obowiązany złożyć wniosek o uzyskanie zaszeregowania obiektu do odpowiedniego rodzaju i jednej z pięciu kategorii oznaczonych gwiazdkami. O zaszeregowaniu obiektu do poszczególnych rodzajów jak i o nadaniu obiektowi kategorii decyduje marszałek województwa właściwy ze względu na miejsce położenia obiektu hotelarskiego. Do jego obowiązków we wskazanym zakresie należy również prowadzenie ewidencji obiektów hotelowych.

Wniosek powinien zawierać przede wszystkim dokładne dane przedsiębiorcy wraz z podaniem siedziby i adresu, numeru NIP oraz KRS, jeśli podlega on wpisowi do rejestru przedsiębiorców. W zakresie samego obiektu koniecznym jest podanie we wniosku nazwy obiektu, jeżeli usługi będą świadczone z użyciem nazwy własnej obiektu, a także określenie jego dokładnego położenia. Przedsiębiorca powinien wskazać we wniosku rodzaj obiektu hotelarskiego i kategorię, o które się ubiega. Istotna jest tu przede wszystkim liczba miejsc noclegowych, jednostek mieszkalnych oraz ich struktura. Należy również pamiętać, zwłaszcza, jeśli wnioskodawca jest przedsiębiorcą wpisanym do rejestru przedsiębiorców, o wskazaniu osoby upoważnionej do reprezentowania wnioskodawcy w postępowaniu o ustalenie rodzaju i nadanie kategorii. Stopień spełniania przez obiekt hotelarski wymagań dla rodzaju i kategorii, o które występuje wnioskodawca powinien być potwierdzony składanym do wniosku jego dokładnym opisem.

Zgodnie z obowiązującymi przepisami usługi hotelarskie mogą być świadczone w obiektach hotelarskich, które spełniają dwa zasadnicze warunki. Pierwszy z nich obejmuje wymagania co do wielkości obiektu, jego wyposażenia oraz zakresu świadczonych usług. Są one szczegółowo ustalone w zależności od rodzaju i przynależności obiektu hotelarskiego do jednej z pięciu kategorii. Ponadto, jak każda inwestycja budowlana, obiekt hotelowy powinien odpowiadać wymaganiom sanitarnym, przeciwpożarowym oraz innym, określonym odrębnymi przepisami.

fot. Robert Kneschke - Fotolia.com

Jak otworzyć hotel w Polsce?

Przed rozpoczęciem świadczenia usług hotelarskich w obiekcie hotelarskim przedsiębiorca jest obowiązany złożyć wniosek o uzyskanie zaszeregowania obiektu do odpowiedniego rodzaju i jednej z pięciu kategorii oznaczonych gwiazdkami.


Do wniosku należy dołączyć ostateczną decyzję o pozwoleniu na budowę lub zmianę sposobu użytkowania obiektu, a także opinię Państwowej Straży Pożarnej i Państwowej Inspekcji Sanitarnej wraz z dowodem opłaty. Opłata ta jest zróżnicowana ze względu na kategorię obiektu hotelarskiego, o którą stara się wnioskodawca i kwotowo określona została w Rozporządzeniu Ministra Sportu i Turystyki w sprawie opłat związanych z zaszeregowaniem obiektu hotelarskiego.

Należy zaznaczyć, że przedsiębiorca, który zamierza rozpocząć świadczenie usług hotelarskich w obiekcie hotelarskim, może również ubiegać się o przyrzeczenie zaszeregowania obiektu hotelarskiego do odpowiedniego rodzaju i kategorii, zwane "promesą". Promesę wydaje marszałek województwa w formie decyzji administracyjnej na czas określony jednak nie dłuższy niż dwa lata. W okresie ważności promesy przedsiębiorca nie może świadczyć usług hotelarskich w obiekcie hotelarskim. Może on jednak używać nazwy rodzajowej i oznaczenia kategorii do celów informacyjnych i promocyjnych prowadzonego obiektu hotelarskiego. Marszałek województwa może zezwolić na rozpoczęcie świadczenia usług hotelarskich przez przedsiębiorcę, który otrzymał promesę, po złożeniu przez niego kompletnego wniosku o zaszeregowanie obiektu hotelarskiego do odpowiedniego rodzaju i kategorii.

Działania marszałka województwa polegające na zaszeregowaniu obiektu hotelarskiego do określonego rodzaju lub odmowie takiego zaszeregowania, czy też nadaniu, odmowie nadania, zmianie kategorii czy odmowie wpisu do ewidencji obiektów hotelarskich i wykreśleniu z ewidencji obiektów hotelarskich następują w formie decyzji administracyjnej. Choć zgodnie z przepisami załatwienie sprawy powinno nastąpić bez zbędnej zwłoki, w sytuacji gdy wymagane jest postępowanie wyjaśniające ustawa przewiduje okres jednego miesiąca, podczas dla spraw szczególnie skomplikowanych nie powinno zabrać dłużej niż dwa miesiące.

Należy jeszcze dodać, że wydanie decyzji o zaszeregowaniu obiektu hotelarskiego do określonego rodzaju i kategorii powoduje jego wpis do ewidencji obiektów hotelarskich. Na podstawie przekazywanych przez marszałków województw danych obiektów hotelarskich skategoryzowanych w poszczególnych województwach na stronie internetowej ministra właściwego do spraw turystyki sporządzany jest Centralny Wykaz Obiektów Hotelarskich.

Skomentuj artykuł Opcja dostępna dla zalogowanych użytkowników - ZALOGUJ SIĘ / ZAREJESTRUJ SIĘ

Komentarze (0)

DODAJ SWÓJ KOMENTARZ

Eksperci egospodarka.pl

1 1 1

Wpisz nazwę miasta, dla którego chcesz znaleźć jednostkę ZUS.

Wzory dokumentów

Bezpłatne wzory dokumentów i formularzy.
Wyszukaj i pobierz za darmo: