-
1. Data: 2004-02-17 13:22:23
Temat: Kilka podstawowych pytan o certyfikacje
Od: "Mateusz Dr" <n...@w...pl>
Witam!
1.Jakie systemy cefrtyfilacyjne staja sie u nas, w zwiazku z wejsciem do UE,
obligatoryjne dla przedsiebiorcow z branzy zywnosciowej?
2.Szukam podstawy prawnej do obligatoryjnosci wprowadzenia HACCP przez
przetworcow artykolow spozywczych i przede wszystkim zwolnien (wylaczen) od
tego obowiazku (podmiotowych lub przedmiotowych).
3.Czy producenci ktorzy sprzedaja swoje towary jedynie regionalnie sa
uznawani za wprowadzajacych towary na "wspolny rynek"?
4. Na jakiej zasadzie moze powstac nowa organizacja certyfikujaca o
znaczeniu ponad marketingowo - ekonomicznym tzn. takze prawnym, ktorej
certyfikaty daja pewne uprawnienia lub uszczuplaja obowiazkow w sferze prawa
publicznego,administracyjnego?
O ile mi wiadomo Europejska Organizacja ds. Badań i Certyfikacji (EOBC)
zajmuje sie certyfikatami doborowolnymi, ktorych zdobycie wywoluje pewne
skutki publiczne np. ogranicza konieczność stosowania wielu narodowych
znaków certyfikacji.
bardzo prosze o kazdy odzew, pilna sprawa
pozdrawiam serdecznie
mdr